Profesionalni-upravnik-upravljanje
Profesionalni-upravnik-upravljanje

održavanje zgrada

ZGRADE KOJE SU STARE 30, 40 ILI VIŠE ZAHTEVAJU TEMELJAN PRISTUP U PROCENI STANJA INSTALACIJA I DUGOROČNI PLAN NJIHOVE SANACIJE. TO SU INSTALACIJE ČIJI JE VEK TRAJANJA ISTEKAO ILI JE PRI SAMOM KRAJU. OBIČNO DECENIJAMA NIŠTA NIJE RAĐENO PO PITANJU ZANAVLJANJA INSTALACIJA KOJE SU DOTRAJALE, INSTALACIJE SE NAJČEŠĆE KRPE I NASTAVLJA SE NJIHOVO KORIŠĆENJE. PO NEAŠEM ISKUSTVU TO U NEKOM TRENUTKU DOVODI DO VELIKIH ŠTETA I STIŽE DO TAČKE U KOJOJ ZBOG NEOPHODNE SANACIJE STANARI OSTANU BEZ VODE, GREJANJA, STRUJE ILI LIFTOVA PO NEKOLIKO DANA, NEDELJA ILI MESECI.
 
DA BI SE IZBEGLE OVAKVE SITUACIJE NAJPRE JE NEOPHODNO ZAUSTAVITI DALJE PROPADANJE INSTALACIJA SITNIM INTERVENCIJAMA GDE JE TO MOGUĆE. ZATIM JE NEOPHODNO SA PRAVNIM LICEM KOJE JE NOSILAC TEKUĆEG ODRŽAVANJA NAPRAVITI PLAN SANACIJE NAJKRITIČNIJIH DELOVA. UPOREDO SA TEHNIČKIM ODRŽAVANJEM INSTALACIJA NEOPHODNO JE IZVODITI I INVESTICIONO ODRŽAVANJE. POSLE ODREĐENOG VREMENA I SANIRANJA NAJKRITIČNIJH DELOVA CELA ZGRADA ULAZI U ZNAČAJNO MIRNIJU FAZU. ISKLJUČENJA U ZGRADI POSTAJU RETKOST I VIŠE NISU NEPLANIRANA VEĆ POSTAJU PLANIRANA I NAJAVLJENA U SKLADU SA PLANOM RADA NA ISNTALACIJAMA.
 
ONA SOPSTVENOM PRIMERU, U SOLITERU STAROM 45 GODINA SMO ZA 3 GODINE PROŠLI SVE FAZE SANACIJE. OD PUCANJA CEVI ILI CURENJA DVA PUTA NEDELJNO DO KRATKOTRAJNIH ISKLJUČENJA JEDNOM U NEKOLIKO MESECI. TEK SADA SMO ZAUSTAVILI DALJE PROPADANJE INSTALACIJA I KRENULI U NJIHOVU PLANSKU ZAMENU. DUGAČAK PUT JE JOŠ PRED NAMA ALI SMO NAJZAD ZAUSTAVILI PROCES DALJEG STARENJA I PROPADANJA INSTALACIJA U ZGRADI.
Profesionalni-upravnik-upravljanje
Profesionalni-upravnik-upravljanje